ONZE NOORD – HOLLANDSE KAZEN

Lorem Ipsum is de standaard proeftekst in deze bedrijfstak sinds de 16e eeuw, toen een onbekende drukker een zethaak met letters nam en ze door elkaar husselde om een font-catalogus te maken.

100% Weidemelk

De melk voor Weydeland kaas is afkomstig van boerderijen gelegen in Noord-Holland. In deze omgeving staan veel boerderijen met uitgestrekte graslanden waar de koeien grazen. Zomers zie je hier de koeien veelal buiten grazen. Dit wordt de weidegang genoemd.

Weidegang betekent dat de koeien van het voor- tot en met het najaar in het weiland grazen van vers gras. Dit gebeurt minimaal 180 dagen per jaar en gemiddeld 12 uur per dag. De melk die gebruikt wordt voor Weydeland kaas bestaat voor 100% uit weidemelk. Het verse gras zit boordevol vitaminen die de koeien eten en hierdoor wordt de melk nog romiger.

“De kleibodem zorgt ervoor dat het Noord-Hollandse gras zo mals en voedzaam is.”

Om de beste kwaliteit en de (h)eerlijkste verse melk te krijgen hebben de koeien de juiste voeding en verzorging nodig. Gras is het favoriete voer van de koe en daarmee de belangrijkste voedingsbron. Een koe eet per dag gemiddeld zo’n 60 kg gras. In de zomer eet zij dit vers van het land, in de winter bestaat dit uit kuilgras. Naast gras eten de koeien maïs, perspulp en bierborstel en wordt hun eten aangevuld met een klein beetje krachtvoer om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. De kleibodem zorgt ervoor dat het Noord-Hollandse gras zo mals en voedzaam is. Hierdoor kunnen onze koeien de lekkerste volle en romige melk geven. Vroeger maakte de Zuiderzee de dienst uit op de Noord-Hollandse weiden. Daardoor is het gras waar onze koeien grazen een bijzondere zilte samenstelling. Dat maakt de kaas extra lekker!

Naast voeding is een goede verzorging van de koeien belangrijk. Onze boeren worden geselecteerd en gemotiveerd om de koeien optimaal te verzorgen. Het zijn stuk voor stuk bekwame veehouders met oog voor kwaliteit, koe en zijn omgeving. Gezonde koeien geven namelijk melk van betere kwaliteit.

Bereid in Noord-Holland

Weydeland kaas wordt op ambachtelijke wijze bij CONO Kaasmakers in de Midden-Beemster gemaakt. Met gedegen vakmanschap, passie en jarenlange kennis en expertise krijgt iedere kaas de aandacht die het nodig heeft. Lees hieronder hoe het kaas maken in zijn werk gaat.

Het belangrijkste bestandsdeel van kaas is melk, maar voordat de melk een heerlijk stuk kaas is moeten er een aantal stappen doorlopen worden.

Verzamelen dagverse rauwe koemelk

Dagverse rauwe koemelk wordt met groen transport van elke boerderij opgehaald naar de kaasmakerij, waarbij de melk samen wordt vermengd.

Melk pasteuriseren

De bacteriën in de melk zijn erg bepalend voor de smaak en kwaliteit van de kaas. Daarom wordt de melk voor Weydeland kaas gepasteuriseerd. Pasteuriseren betekent dat de rauwe melk kort wordt verwarmd  tot ±73 C°. Deze verhitting zorgt ervoor dat bijna alle schadelijke bacteriën die voor bederf kunnen zorgen worden gedood.

Toevoegen van zuursel en stremsel

De volgende stap in kaasbereiding is het toevoegen van zuursel en stremsel aan de melk. Zuursel zorgt ervoor dat de lactose en melksuikers worden omgezet in melkzuur, waardoor de melk makkelijker te stremmen is. Stremsel zorgt ervoor dat de ‘vaste’ stoffen in de melk: melkvet en melkeiwit gaan samen klonteren. Daardoor wordt de melk dikker (stremmen) en gaat deze samen klonteren. Dit noemen ze de wrongel. Het gebruikte stremsel is afkomstig uit lebmagen van kalveren. Hierin zitten de juiste enzymen om de melk te laten klonteren.

Wrongel snijden

Bij CONO Kaasmakers wordt de wrongel met wei via een pompinstallatie in grote open draineerbakken gedaan. Dit zijn grote open bakken waar de kaasmaker met een hark de wrongel verspreidt zodat er kaas van gemaakt kan worden. Dit werk is een echt ambacht dat heel secuur gedaan moet worden om een gelijke verdeling te krijgen en mooie kazen te kunnen maken. Vervolgens wordt de wei (het vocht) afgetapt en opgevangen waardoor alleen de vaste substantie (wrongel) overblijft. De wrongel wordt vervolgens gesneden en in vaten gedaan. Ook krijgt elke kaas hier een rijksnummer. Zo kunt u herkennen dat de Weydeland kaas in Noord-Holland gemaakt is door CONO Kaasmakers.

“Onze kaasmakers verspreiden de wrongel met de hand, hier zit het echte ambacht in”

Vaten persen

Wanneer de vaten vol zitten met wrongel worden deze geperst en krijgt de kaas haar bekende ronde vorm. Na het persen worden de kazen uit de vorm gehaald en is een eerste aanzicht van Weydeland kaas herkenbaar.

Pekelbad

Een onderdompeling in het pekelbad is de vervolgstap. Dit pekelbad bevat een hoge dosis zout die de kaas indringt. Hoe langer de kaas in het bad dobbert, hoe meer vocht de kaas verliest en hoe zouter hij smaakt. Voor Weydeland kaas geldt dat de kaas relatief kort gepekeld wordt, zodat de kaas haar optimale smaak krijgt. Pekel remt ook ongewenste bacteriegroei, waardoor het ook een conserverende functie heeft.

Natuurlijke rijping

Na het pekelbad is het tijd voor de rijping. De kaas wordt daarbij op houten planken gelegd in het pakhuis waar een constante temperatuur en luchtvochtigheid heerst. Dit zijn de optimale condities om een kaas op smaak te laten komen. Ze noemen dit een natuurlijke rijping waarbij de tijd haar werk zal doen. Dit kan variëren van enkele weken (jonge kaas 4 weken) tot enkele jaren (oude brokkel kaas bijna 3 jaar).

Een reactie op “ONZE NOORD – HOLLANDSE KAZEN

  1. Mats zegt:

    Wat een leuke blog heb je geschreven. Je beschrijft op een leuke manier hoe de boerenkaas bereid moet worden :). Zelf verkopen wij ook streekproducten maar dan uit Noord-Holland. Waaronder de Noord-Hollandse Boerenkaas, die zich kenmerkt door de zachte zilte smaak. De smaak van boerenkaas zal je verrassen. Succes met je website. Groeten, Mats

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *