Weydeland kaas

ONZE NOORD – HOLLANDSE KAZEN

De beste Weydeland kaas maak je met de lekkerste Noord-Hollandse melk en het juiste vakmanschap. Zo ontstaat een kaas met een bijzonder rijke smaak. Daarbij staat kwaliteit in elke stap prominent voorop. Zo ben je gegarandeerd van het lekkerste stukje kaas op je boterham of bij de borrel.

“Voor het lekkerste stukje kaas, vertrouw je op de kaasboer die je kent.”

En waar laat je je nu beter informeren over de lekkerste kaas dan bij de kaasboer zelf. Hij weet wat elke kaas bijzonder maakt en kan jou het beste adviseren welke kaas je lekker zal vinden. En dat is fijn, want zo weet je dat je kwaliteit koopt! Voor de lekkerste Weydeland kaas ga je namelijk naar de kaasboer die je kent!

Weydeland kaas wordt bereid volgens de receptuur van echte kaaskenners. Dit recept is van vader op zoon doorgegeven en geeft Weydeland kaas net dat beetje extra. Sinds 1985 bestaat het merk Weydeland kaas.

Familie Treur liet in deze periode een nieuw pakhuis bouwen aan de Oude Rijn in het Groene Hart. Een van de omringende polders heet ‘Het Weylandt’ en de lekkerste kaas van vroeger: Weydeland is hiernaar vernoemd. De dochter van de grondlegger van het bedrijf, Barry Treur, maakte met de hand het eerste etiket voor Weydeland kaas. Daarmee was een gezicht geboren. Een stalraam met uitzicht op de groene polders met koeien en een plak kaas werd het beeldmerk voor Weydeland kaas. Vanaf dat moment werd kaas verkocht onder de naam Weydeland.

“Alleen de beste kaasspecialisten werken met Weydeland kaas.”

Kenmerkend is dat alleen de beste kaasspecialisten werken met Weydeland kaas. Vers afgesneden en met trots en passie voor het product. De kaasspecialisten zijn hiermee onlosmakelijk verbonden aan het merk en om die reden is de uitstraling van de kaas in 2018 veranderd. De kaasboer staat prominent op het etiket en Weydeland kaas koop je bij de kaasboer die je kent.

Weydeland staat voor:

Noord-Hollandse kwaliteit
Weydeland kaas wordt gemaakt door de beste kaasmakers met ruim 100 jaar ervaring. Op ambachtelijke wijze en met passie en vakmanschap ontstaat Weydeland kaas; puur, eerlijk en ontzettend lekker!

Authentieke smaak
‘De smaak van vroeger’ is een uitdrukking die Weydeland kaas oproept. Dankzij de authentieke kaasbereiding en het geheim van kaasrijping weet Weydeland kaas die smaak te evenaren die mensen herinnert aan vroeger. Romig, rijk en met een eigenheid die de smaakkenners doet verblijden.

Bijzonder verhaal
Een kaas maken met een sublieme smaak klinkt gemakkelijk, maar in werkelijkheid is dat het niet. Ervaring, smaakontwikkeling en de beste melk vinden voor de kaas geeft Weydeland haar unieke verhaal. In een bijzondere samenwerking met de boer, koeien en het land kan een stukje kaas gemaakt worden waar men generatie op generatie van kan genieten.

Een onderscheidende kaas
Een bijzonder rijke smaak en een uitzonderlijke smeuïgheid maken Weydeland kaas tot de lekkerste kaas van Nederland. Met haar dunne korstje bijzonder makkelijk in gebruik en daardoor nog lekkerder van smaak!

Duurzaamheid

Weydeland kaas wordt op ambachtelijke wijze en volgens traditioneel recept gemaakt door CONO Kaasmakers gelegen in de Midden-Beemster (Noord-Holland). Haar bijzondere smaak is te danken aan de verse melk van onze Hollandse koeien.

Om het beste van de natuur te geven wordt Weydeland op duurzame wijze, in een natuurlijk en eerlijk proces bereid en gerijpt. Daarbij is de keten van koe tot kaas gewaarborgd. De keten kent 3 duurzame elementen:

1. Met liefde voor de koe
Het maken van een sublieme kaas begint bij al bij het voer, de verzorging en het welzijn van de Hollandse melkkoeien. Zij zijn de generator van het basisingrediënt voor kaas en verdienen om die reden veel aandacht.

· Voeding
De belangrijkste voedselbron voor koeien is mals gras. Dit gras zit vol met belangrijke voedingsstoffen die de koeien nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat de melk de juiste balans eiwitten en vetten heeft.

· Weidegang
Weydeland kaas is gemaakt van 100% weidemelk. De koeien staan maar liefst 180 dagen per jaar en 12 uur per dag in de weide te grazen. Dit is veel langer dan de minimale norm in Nederland (120 dagen per jaar minimaal 6 uur per dag). Doordat de koeien lekker buiten grazen, kunnen zij hun natuurlijke gedrag vertonen en zijn zij relaxter. De boeren worden door een weidecoach begeleid om de koeien zoveel mogelijk buiten te laten grazen.

“Gezonde koeien zitten lekker in hun vel en geven de beste kwaliteit melk.”

· Koe-kompas voor gezonde koeien
Het welzijn en de gezondheid van een koe bepaalt de kwaliteit van de melk. Om die reden verkeren de koeien daarom in topconditie en wordt er door middel van een Koe-kompas gewerkt aan het verbeteren en behouden van die topconditie. De Koe-Kompas is een instrument dat de boer in handen heeft om aan de hand van 30 risicocontrolepunten te bepalen of een koe goed in zijn vel zit. Samen met een dierenarts wordt kritisch gekeken naar voeding, water, huisvesting, het welzijn van de melkkoeien, jongvee en de diergezondheid om waar nodig verbeterstappen te realiseren. Op deze manier wordt preventief dierenwelzijn en –dierengezondheid verbeterd. Sinds 2012 is de Koe-Kompas de standaard voor de gehele veehouderij.

2. Met liefde voor de mens
Ook de boeren staan centraal in dit proces. Kennis van duurzaamheid, het belonen van een duurzame bedrijfsvoering en hier een goede boterham aan verdienen zijn belangrijk.

· Eerlijke prijs
Op het moment dat de melk wordt opgehaald, bepalen de vet- en eiwitgehaltes hoe goed de melk is. De boer wordt hier voor beloond en zal altijd een eerlijke prijs krijgen voor zijn melk. Op deze manier worden de boeren aangezet de beste kwaliteit melk te leveren en zelf een goede boterham te kunnen verdienen. Immers hard werken moet worden beloond.

“Een eerlijke boterham verdient de boer aan de beste kwaliteit melk.”

· Kennis van duurzaamheid
Jaarlijks organiseert CONO Kaasmakers diverse workshops voor de boeren om draagvlak en expertise te creëren voor duurzaam ondernemen. Tijdens de workshops krijgen de boeren handvatten om hun bedrijfsvoering duurzamer te maken. Daarbij staat het delen van expertise en het overbrengen van kennis centraal. CONO beloont zelfs de boeren voor behaalde resultaten op het gebied van duurzaamheid.

3. Met liefde voor het land
Het Nederlandse landschap kenmerkt zich door uitgestrekte graslanden met koeien. Dit beeld moet blijven bestaan en om die reden staan koeien in de wei, wordt het beste uit de natuur gehaald zonder deze aan te tasten en zijn de bedrijfsprocessen zoveel mogelijk duurzaam.

· Kringloop kompas boerderijen
De boeren zetten zich in om op hun bedrijf een kringloop te creëren waarbij ze zoveel mogelijk gebruik maken van de ‘natuurlijke’ mogelijkheden. Ze putten uit voedzaam gras, vruchtbare koemest en creëren zo een gezonde bodem zodat kunstmest en krachtvoer tot een minimum beperkt blijven. Op deze manier wordt de ‘footprint’ sterk verminderd zodat ook volgende generaties kunnen putten uit de natuur. Het kringloop kompas is daarbij de graadmeter waarmee de impact op het milieu per bedrijf kan worden gemeten.

· Groen transport
Om de melk op een duurzame wijze te transporteren naar de kaasmakerij vervoeren de melkwagens meer melk met minder CO2 uitstoot. In dit kader draagt CONO Kaasmakers zelfs het keurmerk: Lean and Green bedoeld voor transporteurs die de uitstoot van het broeikasgas CO2 helpen verminderen. Tevens hebben het Nieuwe Rijden en het BI-fuel systeem zijn intrede gemaakt, waardoor 10% minder uitstoot van roet en 6% minder uitstoot van broeikasgassen ontstaat.

“De smaak van vroeger proef je in Weydeland kaas, rijk, krachtig en vol!”

· CO2 neutrale kaasmakerij
Volgens oud recept en met de beste kaasmakers verwerkt CONO Kaasmakers de melk op ambachtelijke wijze in de groenste kaasmakerij van Nederland, gelegen in de Beemster-polder. Deze makerij maakt gebruik van groene energie en er wordt zuinig omgesprongen met water. Zo wordt CO2 neutrale kaas gemaakt volgens een duurzaam proces.

· Zorgvuldige rijping
In het rijpingsproces doet de natuur haar werk. Daarbij komt de kaas in haar eigen tempo op smaak. Op houten planken liggen de kazen te rijpen in het pakhuis waar een constante temperatuur en luchtvochtigheid heerst. Dankzij een ruime kaaskelder die dieper in de grond ligt, hoeft er met name in de zomer minder gekoeld te worden.

Door de keten op deze wijze duurzaam te maken en te behouden, kun jij en je volgende generatie, genieten van de lekkerste kaas van Nederland!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *