Olijfolie: waar koop je de lekkerste?

EXTRA VERGINE EN KOUDGEPERST

WAT BETEKENT OLIJFOLIE EXTRA VERGINE EN KOUDGEPERST

Graag delen wij onze kennis over olijfolie omdat er nog veel vragen en misverstanden bestaan. Zodat je na het lezen, met goed onderbouwde informatie, een olijfolie kunt kiezen. Allereerst is alle extra vergine olijfolie van onze leverancier koudgeperst. Omdat onze leveranciers zijn producenten persoonlijk kent en hun productieproces hebben meegemaakt, weten ze dat we 100% kunnen instaan voor al onze olijfolie. 

Over naar de inhoud:

Extra vergine/extra vierge:
Dit betekent zoveel als “maagdelijk”, onbewerkt, niets mee gebeurd, rauw.
Deze term betekent voor veel consumenten: “hoge kwaliteit”, 1e persing, ongeraffineerd etc.

Voor de olijfolie van Savourer is deze beleving correct, maar:
De wettelijke omschrijving zegt over “extra vergine”olie:
Olie met een lage zuurgraad (lager dan 0,8%) en een vastomschreven “smaaklijn” mag het label Extra Vergine dragen. Helaas geeft deze brede omschrijving producenten een heleboel ruimte om daaraan te voldoen zonder dat daar de verwachte kwaliteit voor geleverd wordt.


Dat leggen we uit:
Voor de beste extra vergine olijfolie worden olijven met de hand geplukt. De afgevallen olijven die al onder de boom liggen zijn absoluut ongeschikt voor deze extra vergine kwaliteit. Vervolgens worden ze in open kratten, om broei te voorkomen, getransporteerd, en aansluitend koel verwerkt. De olijven worden binnen 12 uur na de oogst geperst.
De olie die dat oplevert heeft inderdaad van nature die lage zuurgraad (minder dan 0,8%) en voldoet aan de vastgestelde smaakrichtlijnen. De Savourer olijfolie dus.

DE WET BIEDT SPEELRUIMTE VOOR GEROMMEL MET OLIJFOLIE!

Het gevolgde productieproces van veel andere extra vergines is echter anders en de wet biedt die ruimte. Het is namelijk mogelijk om geraffineerde en chemisch bewerkte olijfolie toch te verkopen als extra vergine. Deze olie wordt door een raffinageproces ontdaan van vieze smaakjes, teveel zuren en onzuiverheden. Na dit proces houdt je een “neutrale” c.q. smakeloze olie met een lage zuurgraad over. Hier voegt men vervolgens 10-15% smaakvolle “echte” extra vergine aan toe, et voila, daar is de extra vergine olijfolie die aan de wettelijke norm voldoet, maar qua smaak- en kookeigenschappen nog maar weinig met lekkere olijfolie te maken heeft.

Deze maas in de wet zorgt voor veel verwarring bij de consument. Immers een 1/2 liter olijfolie van €3,95 uit een willekeurige supermarkt draagt het label “extra vergine” dus wat rechtvaardigt dan de prijs van € 5,95 voor slechts 1/4 liter die een speciaalzaak rekent? Grote olijfolieproducenten en verkopers profiteren van het “extra vergine betekent kwaliteit” idee dat bij consumenten bestaat. Maar het daadwerkelijke productieproces houden ze bij voorkeur zo vaag mogelijk. De grote supermarktketens hebben immers geen tijd voor moeilijke vragen….
Kortom, een goede olijfolie koop je daar waar men van A tot Z open is over het hele traject.

WAT BETEKENT KOUDGEPERSTE OLIJFOLIE?

Koudgeperst is eigenlijk een achterhaalde term voor extra vergine olijfolie. Immers de echt goede olijfoliën worden allemaal koudgeperst en ondergaan geen verdere chemische behandeling. En behouden dan ook alle smaak, voedingsstoffen en vitamines.
Vroeger bestond er wel degelijk verschil. Wie het eerst bij de molen kwam, wie het eerst maalde en hoe later je arriveerde des te warmer de productieplek. Daarbij waren er ook nog geen systemen die de olijven tijdens de verwerking zo koel mogelijk hielden. Omdat de kwaliteit van de olijven en de temperatuur tijdens de verwerking van invloed is op de kwaliteit van de olie had de term koudgeperst vroeger zeker waarde als aanduiding van de kwaliteit. Tegenwoordig houden de betere producenten dit traject scherp in de gaten. Plukken gebeurt zorgvuldig, het transport zo koel mogelijk en tijdens de productie worden de olijven met koud water gewassen en is de persruimte airconditioned. Alles voor de lekkerste olie!


Maar:
Zoals je hierboven al kon lezen zijn er ook extra vergines in omloop die door een slim trucje aan dat label komen. Gemaakt van oliën die eerst een raffinageproces hebben ondergaan en dus eigenlijk minder van kwaliteit zijn en belangrijker, amper nog de positieve eigenschappen van een kwaliteitsolie bezitten. In het algemeen kun je stellen dat koudgeperst niets meer toevoegt en dat de betrouwbaarheid van je leverancier een beter criterium is.


De conclusie
De termen koudgeperst en extra vergine roepen een beleving van kwaliteit op. Wetende dat de consument een positief beeld heeft bij deze termen wordt deze beleving verkooptechnisch natuurlijk maximaal uitgebuit. En de wet biedt die ruimte ook. 
Hoe kom je dan wel aan een goede extra vergine olijfolie? De gouden tip: koop olijfolie met je neus, je mond en daar waar men duidelijk is over de herkomst en het productieproces. Bij mensen waar het geld besteed wordt aan de inkoop van het beste product in plaats van aan dure slimme marketingcampagnes.

Je bent welkom, in onze winkel. Savourer, met volle teugen genieten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *