GEITENKAAS | Geen gemekker, geitenkaas is lekker

WE KENNEN ZE ALLEMAAL WEL: DE SPIERWITTE KAAS. OFTEWEL, GEITENKAAS. VERS, VOORVERPAKT, NATUREL, OF MET EEN HONINGSMAAKJE. WE GOOIEN HET DOOR DE SALADE, LEGGEN HET OP DE KAASPLANK EN BRENGEN GERECHTEN ERMEE OP SMAAK. DE HOOGSTE TIJD OM WAT MEER TE WETEN TE KOMEN OVER DIT STEEDS POPULAIRDER WORDENDE STUKJE KAAS.

In Nederland hebben we lang vastgehouden aan onze oude, vertrouwde koemelkkaas. Maar ook hier is de geitenkaas de laatste jaren in opkomst. Sowieso vanwege de smaak, maar ook vanwege zijn andere kenmerken. Geitenkaas is een goed alternatief voor mensen met een koemelkallergie en ook nog eens licht verteerbaar. Dat maakt hem weer geschikt voor mensen met spijsverteringsproblemen en baby’s. Dit, samen met de veelzijdigheid van de kaas, maakt dat Nederlanders geitenkaas-eters zijn geworden.

De verschillen
Even een open deur intrappen: geitenkaas wordt gemaakt van geitenmelk. Joh! Hierdoor heeft het bij voorbaat al een andere smaak dan kaas gemaakt van koemelk. Een ander verschil is de snelheid van het rijpen. Geitenkaas ‘oudert’ & rijpt namelijk veel sneller dan koeienkaas. Kleinere geitenkazen smaken na slechts vier weken al naar een oudere kaas. Terwijl je hier bij koemelkkaas toch zeker 48 weken voor nodig hebt…

Wit & rond
Waarom is geitenkaas wit, en koemelkkaas geel? Dit komt doordat geiten delen van het voer in hun spijsverteringskanaal omzetten in vitamine A. Gebeurt dit niet, houd je een soort oranje kleurstof over in de melk. Geitenmelk heeft deze kleurstof dus niet, waardoor de kazen spierwit zijn. Maar ook nog eens zo prachtig rond. Die uitleg is heel simpel: dit is de meest ideale vorm om de kaas te laten rijpen. Bij een vierkante kaas drogen de hoeken veel sneller uit dan het midden van de kaas. De hoeken krijgen dan een andere smaak. Bij een ronde vorm wordt het vocht op alle plekken tegelijk uit de kaas onttrokken. Daardoor krijgt de kaas de beste en meest gelijkmatige smaak en structuur.

Hoe smaakt het?
Natuurlijk zijn er binnen de geitenkazen ook weer diverse soorten: half-hard, zacht, vers, naturel, met honing of kruiden. Maar over het algemeen is geitenkaas wat zachter van smaak, met nootachtige en zoete tonen. Dit maakt hem toegankelijker dan de doorgaans meer pikantere koemelkkazen. Heeft de geitenkaas een witte korst, of een laagje met honing of kruiden, neigt het meer naar een mooie Franse kaas. Natuurlijk smaken deze allemaal heel verschillend, maar over het algemeen kunnen we stellen dat geitenkaas een zuivere, toegankelijke smaak heeft. Lekker op de borrelplank, door salades, bij vlees & vis; een allemansvriend!

Kom naar de winkel en ontdek jouw favoriet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *