Een heerlijk lunchgerecht. Croûte au Fromage afdoen als een doodgewone tosti, daarmee doe je het gerecht tekort!
Ingrediënten
- (droog)Boerenbrood
- 1 dl droge witte wijn
- 300 gram kaas (Emmentaler, Gruyère of Appenzeller)
- 100 gram ham
- Eieren
- Boter
- Peper en zout
- Eventueel ½ kg uien
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C en doe een klontje boter in de koekenpan. Bak de sneden brood die je ingesmeerd hebt met knoflook aan beide zijdes bruin en plaats ze vervolgens in een ingevette ovenschaal. Besprenkel ze met de witte wijn en bedek de sneden brood met kaas, ham en vervolgens weer kaas. Eventueel kun je ook nog gestoofde uien aan de Croûte au Fromage toevoegen. Bak het brood in de oven, ongeveer 15 minuten, tot de kaas gesmolten is. Een echte Croûte au Fromage is pas af wanneer je erbovenop ook nog een spiegelei serveert.
De meest gebruikte kazen voor een Croûte au Fromage zijn Appenzeller, Emmentaler en Gruyère. Appenzeller is een kaas die wordt geproduceerd in het Appenzeller land in het noordoosten van Zwitserland. De rijping van Appenzeller duurt minimaal drie maanden en gedurende deze periode wordt de kaas meerdere malen met ‘Kräutersulz’ behandeld. Een geheim kruidenmengsel die de kaas een karakteristieke smaak geeft. Emmentaler komt oorspronkelijk uit het Emmentaler in Zwitserland, maar ook in de Franse Alpen wordt de kaas geproduceerd. Kenmerkend voor de Emmentaler zijn de gaten. Gruyère is een uitstekende kaas om te smelten en heeft een zoete smaak met zoute bijsmaak. Wanneer de Gruyère wat jonger is, is hij iets romiger, naarmate de kaas meer gerijpt is wordt hij droger.
Eenvoudig te maken, maar daardoor niet minder smakelijk. SAVOURER!
bron: www.snowplaza