6x ZOMERS WIT

CHARDONNAY EN SAUVIGNON BLANC KENT IEDEREEN. MAAR DE WIJNWERELD HEEFT ZOVEEL MEER TE BIEDEN! ER BESTAAN DUIZENDEN SOORTEN DRUIVEN EN JAARLIJKS KOMEN ER NOG ENKELE BIJ, DOOR NIEUWE KRUISINGEN OF (HER)ONTDEKKINGEN. DAAROM: ZES ZOMERSE WITTE WIJNEN DIE JE OOK WILT LEREN KENNEN.

Albarino (Spanje)

Een van de spannendste Spaanse witte wijnen is Albariño uit Rias Baixas, het ruige en kletsnatte Galicië aan de Atlantische Oceaan. Hier trekt de albariño-druif, met zijn kleine vrucht en dikke schil, zich niets aan van de regen. Wijnen die van de gelijknamige druif worden gemaakt, doen denken aan Viognier, met smaken als abrikoos, limoenschil, perzik en grapefruit. Maar in tegenstelling tot Viognier, worden deze smaken gecombineerd met verrassend frisse zuren en een ziltige toets. Niet voor niets worden Albariño’s dan ook ‘wijnen van de zee’ genoemd, ze zijn heerlijk bij schaal- en schelpdieren. WIJNTIP: Bodega Viña Costeira Vía Barrosa Albariño

Torrontés (Argentinië)

Malbec kent iedereen, maar de typische Argentijnse witte druif torrontés is minder bekend. Jammer, want van torrontés als monocépage (dus als 100% torrontés) worden heerlijke wijnen gemaakt. Eigenlijk gebeurt dat in Argentinië pas sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw. Daarvoor werd torrontés alleen gebruikt voor jonge tafelwijnen en heel soms als smaakcomponent in een andere wijn. Wijnmaakster Susana Balbo wist van de bittere torrontés een fijne, frisse en kruidige wijn te maken met een herkenbare geur van rozenblaadjes, bloesem en tropisch fruit. Torrontés zijn wijnen met internationale allure die wat ons betreft net zoveel wereldfaam verdienen als het Argentijnse voetbalelftal – al hebben we daar nog wel een appeltje mee te schillen… WIJNTIP: Susana Balbo Crios Torrontés

Vermentino (Italië)

Italië’s best bewaarde geheim? Ruig en ongetemd Sardinië! En hier worden van vermentino, de meest kenmerkende druif van het eiland, speelse en fruitige wijnen gemaakt. Soms mollig, maar meestal licht en limoenachtig, mineralig met levendige citruszuren, waarvan spontaan de zon gaat schijnen. In zuidelijk Frankrijk kom je deze druif overigens ook tegen, maar dan onder de naam ‘rolle’. Vermentino’s zijn ideale wijnen om bij te eten; ze blijven goed overeind naast wat meer krachtige, smaakvolle, kruidige gerechten. Pasta met roomsaus, gamba’s van de bbq, of een typische Italiaanse salade met rucola, Parmezaanse kaas en bresaola (gedroogd rundvlees); het kan allemaal. WIJNTIP: Cantina Mesa Primo Bianco

Soave (Italië)

Jaarlijks gaan er liters Soave doorheen in Nederland, maar de druif garganega kent bijna niemand. Gek eigenlijk, want Gar-gááá-ne-ga, zoals je het hoort uit te spreken, wordt al eeuwen in Noord-Italië verbouwd en is dé druif voor Soave. Soave verwijst niet alleen naar de wijn, maar is ook de naam van het Italiaanse wijngebied én de naam van het eeuwenoude en pittoreske dorpje Soave (nabij Verona). Sinds 2003 heeft het wijngebied een DOCG, de hoogste Italiaanse kwaliteitsaanduiding voor een wijnregio. Ook zijn er 33 ‘grand cru’ regio’s aangemerkt waar je de mooiste Soaves vindt. Soaves met een mooie, delicate frisheid, citrus en wat notigs kunnen makkelijk wedijveren met de duurste Chabliswijnen. En dan te bedenken dat garganega in de jaren zeventig van de vorige eeuw nog werd gezien als een banale, arme druif… WIJNTIP: Dal Cero Corte GiacobbeSoave DOC

Vinho Verde (Portugal)

Het wijngebied Vinho Verde, in het natte noorden van Portugal, nabij het Spaanse Rias Baixas, betekent letterlijk ‘groene wijn’. Leuk weetje: hier wordt ook rosé en rode wijn geproduceerd. Waarschijnlijk verwijst de naam naar het groene landschap of het feit dat je het merendeel van deze wijnen het beste drinkt als ze jong zijn. Witte Vinho Verdes zijn vaak een blend van meerdere druivenrassen, met moeilijk uitspreekbare namen als loureiro, trajadura, alvarino, arinto, avesso en azal. Het zijn vrolijke zomerwijnen bij uitstek met verfrissende zuren, een licht alcoholpercentage (tussen de 9 en 12%), smaken van groene appel en bloemige aroma’s, gecombineerd met tropisch fruit. En als klap op de vuurpijl een kenmerkend prikkeltje, wat tintelt op je tong. WIJNTIP: Casa da Senra Loureiro Vinho Verde DOC

Muscadet (Frankrijk)

De Loire is vooral beroemd om de witte wijnen uit appellations met klinkende namen als Sancerre en Pouilly-Fumé (allebei gemaakt van sauvignon blanc). Maar de Loire heeft nog meer troeven in handen, zoals de lokale druif melon de bourgogne, waarvan Muscadet wordt gemaakt. De gelijknamige wijnstreek ligt vlakbij de stad Nantes. Muscadet is dé zilte witte wijn bij oesters en andere zeevruchten uit het Atlantische kustgebied. Een droge Muscadet is misschien niet zo complex en gelaagd als een Sancerre, maar is wel erg lekker om ‘zo’ te drinken, bij oesters, een mosselpannetje of met gebakken coquilles. De beste wijnen komen uit Muscadet de Sèvre et Maine – de wijnen met ‘Sur lie’ op het etiket zijn gerijpt op de gistcellen en dat geeft ze meer textuur, complexiteit, spanning en body. WIJNTIP: Domaine David & Duvallet Clos du Ferré Muscadet SèvreMaine sur Lie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *