GRAPE ESCAPE | De leukste wijnhuizen om te bezoeken tijdens jouw vakantie

LEUKERE REISJES DAN WIJNREISJES ZIJN ONDENKBAAR. WANT WAAR WIJN WORDT GEMAAKT, WORDT OOK GOED GEGETEN, ALTIJD IN PRACHTIGE LANDSCHAPPEN VOL GLOOIENDE WIJNGAARDEN, IMPOSANTE BERGKETENS OF AAN DE KUST. WAT IS ER LEKKERDER DAN JOUW FAVORIETE WIJNEN OF NIEUWE ONTDEKKINGEN ON THE SPOT TE PROEVEN? WAAR WACHT JE NOG OP? HUP, DE AUTO (OF HET VLIEGTUIG) IN EN GÁÁN!

Frankrijk | Les Domaine Paul Mas Tussen Montpellier en Béziers in de Languedoc ligt Les Domaines Paul Mas. Bezoek de wijngaarden en kelders en proef de Zuid-Franse toppers van dit beroemde domein (€ 15 p.p.). Of ga op avontuur met een buggy en tour door de wijngaarden, gevolgd door een rondleiding en proeverij (€ 30 p.p.). Daarna blijven eten? Dat kan in het restaurant Côté Mas. Als Gastrovino-vriend krijg je 20% korting op deze leuke activiteiten én in het restaurant. Reserveren kan telefonisch (+33 4 67 24 36 10) of per mail (info@cote-mas.fr) met de code ‘Gastrovino Friend.

Frankrijk, Provence | Château Pesquié Aan de voet van de bekende Mont Ventoux ligt Château Pesquié. Hier wandel je over het ‘winegrowers’-pad dwars door de wijngaarden met schitterende uitkijkpunten. Ook kun je deelnemen aan georganiseerde tours en proeverijen. De echte ‘must’ hier is picknicken in de schitterende tuin bij het landgoed. Gastrovino-vrienden krijgen €10 korting op een goedgevulde picknickmand, inclusief wijn voor twee personen. Reserveer jouw plek via de website (chateaupesquie.com).

Italië, Piemonte | Birra Baladin Wijn na bier geeft plezier, dus tour je door Italië, maak dan zeker een stop bij ambachtelijke bierbrouwerij Baladin. In de zomermaanden bouwen ze hier een heus festivalterrein, compleet met circus,openluchtbioscoop, concertpodium en kinderanimatie. In het restaurant serveren ze de lekkerste lokale seizoensgerechten, met daarbij 15 bieren op de tap. Blijf lekker slapen in een van de vijf Baladin Star- Boxen, letterlijk onder de sterren. Als Gastrovino-vriend krijg je 10% korting met de code GASTROVINO. Bij een speciale rondleiding en proeverij krijg je een mini-TEKU glas en bier cadeau. Kijk op de site (baladin.it/en) of vraag naar de mogelijkheden en boek via info@casabaladin.it. Reserveer jouw tour met de code GASTROVINO via mail (visite@baladin.com).

Italië, Toscane | Guado al Melo De glooiende heuvels, cipressen, wijngaarden en schilderachtige dorpjes: typisch Toscane. Vlakbij de kust in het oude gebied van de Etrusken ligt Guado al Melo, de winery van de familie Scienza. In en rond dit wijnhuis loopt een museumroute die de geschiedenis en cultuur van het (wijn)gebied vertelt. Dus trek je wandelschoenen aan en ga voor de uitgebreide begeleide tour, tasting en bezoek aan het museum (€ 45 p.p.). Gastrovino-vrienden proeven de beste wijnen en krijgen een leuk geschenk mee naar huis. Boeken kan via de website (guadoalmelo.it) – zeg wel dat je via Gastrovino komt.

Italië, Puglia | Castello Monaci In de hak van de laars, tussen de twee zeeën, ligt Puglia. Hier heeft niemand haast. Vooral niet in de zomer, want dan is het bloedheet. Gelukkig zorgt de wind voor verkoeling. De regio is perfect voor een roadtrip. Overnacht in traditionele trulli-huisjes, bezoek Lecce en eet een pasticciotti (cakeje met custardvulling), zwem in het grootste natuurlijke zwembad Groota della Poesia en ontdek de lokale keuken en wijnen. Vergeet vooral niet een bezoek aan Castello Monaci te brengen en een van de drie verschillende wijntours te doen. Met de code ‘GASTROVINO’ krijg je € 5 korting per persoon. Reserveer via mail (museodelvino@ castellomonaci.com). Honger gekregen van alle wijn? Schuif dan aan voor de lunch. Ook hier krijg je € 5 korting als Gastrovino-vriend.

Duitsland, Nahe | Lorenz & Söhne Op slechts een paar uur rijden van Nederland liggen de wijngaarden van de familie Lorenz, in het wijngebied de Nahe. De familie heeft ook een restaurant en bed & breakfast: de Bonnheimer Hof. Ga je hier eten? Zet dan je broekriem maar een gaatje (of twee) losser, want de porties hier zijn enorm. Flammkuchen voor de hele buurt en schnitzels zo groot als je kussensloop. Op de wijnkaart staan alle wijnen van Lorenz. Favoriet zijn de tintelfrisse en mineralige Lorenz Valentin en de Lorenz Riesling Brückes; een wat complexere wijn die met z’n frisse zuren zo het glas uit stuift en moeiteloos door al het vet van de schnitzel met friet snijdt. Naast het jaarlijkse festival Weinrock, organiseert de familie het hele jaar door gezellige evenementen en er komener geregeld bands optreden. Nieuw dit jaar: Lorenz GenussPlus. In samenwerking met Weingut Meyer-Näkel (Ahr) en Kellerei St. Pauls (Zuid-Tirol) proef je de beste Duitse wijnen in combinatie met chocola en kaas. Bekijk alle events en reserveer jouw plekje (bonnheimerhof. de / info@bonnheimerhof.com).

Portugal, Porto | Cálem Porto Sfeer, cultuur, smalle straatjes, de rivier, strand, wijn en heerlijk eten. Porto is de ideale stad voor een toffe stedentrip. Ontdek deze stad op de fi ets, te voet, met een ouderwetse tram of per boot. De echte schatten van de stad zijn verborgen in port-kelders. Wil jij weten hoe port wordt gemaakt en smaakt? Bezoek dan Cálem Porto. Laat je meevoeren door het museum, proef diverse portwijnen in combinatie met kaas of chocola en geniet van een traditionele fado-show. Een plekje reserveren kan via tour@calem.pt, Gastrovino-vrienden profi teren van 20% korting op de Classic Tour.

Spanje, Galicië | Vina Costeira Maak in je vakantieplannen plek voor een bezoekje aan Viña Costeira. Wijnproeven, een picknick in de wijngaard of een uitgebreide brunch: je bent van harte welkom. costeira.wine/enoturismo-galicia.

Zuid-Afrika, Stellenbosch | Longridge Wine Estate Op wijnavontuur buiten Europa? Dan is Zuid-Afrika, en dan met name Stellenbosch, the place to be. Aan de voet van de Helderberg ligt het wijnhuis van de toonaangevende producent Longridge Wine Estate. Schrik niet als je waggelende eenden en Afrikaanse runderen door de wijngaarden ziet lopen, want ze werken hier biodynamisch en gebruiken natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen insecten. Bij Longridge kun je deelnemen aan een tour door de wijngaarden en kelders, gevolgd door een proeverij van hun vijf premium wijnen. De prijs? Geheel gratis voor vrienden van Gastrovino, omdat ze het heel erg leuk vinden als je komt! Reserveer jouw tour en proeverij via info@longridge.co.za en gebruik de code ‘Gastrovino’. Verlekker je vast op de website (longridge.co.za).

Argentinië, Mendoza | Susana Balbo Ben je in Argentinië, bezoek dan zeker de wijngaarden van Susana Balbo. In Agrelo, Luján de Cuyo, een half uur rijden van de stad Mendoza, ligt aan de voet van het majestueuze Cordón del Plata-gebergte deze bijzondere winery. Wist je dat Susana de eerste vrouwelijke wijnmaakster van Argentinië is? Dompel je onder in de wereld van Torrontés- en Malbec-wijnen en bezoek de wijngaarden en kelders. Eten in het chique restaurant of overnachten in het boutiquehotel maken je bezoek compleet. Gastrovino- vrienden krijgen 15% korting. Reserveer via de website (susanabalbowines. com.ar) of stuur een mailtje (turismo@sbwines.com.ar).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *