GRASKAAS

Alles wat je wilt weten over graskaas

Deze week kunnen we weer genieten van de lekkerste seizoenskaas, namelijk graskaas! Maar wat maakt graskaas nu precies zo lekker? Hieronder lees je alles over dit lekkere seizoensproduct. 

Wat is graskaas?

Graskaas is gemaakt van de melk van koeien die na de winter weer buiten komen en in de weilanden staan. Het eerste melk bevat nog bestanddelen van het voer wat ze kregen toen ze binnen stonden, daarom gaat het erom dat de eerste week de melk van de koe niet wordt gebruikt voor graskaas. De koeien eten volop van het verse lentegras. Na een week is het voer dat ze in de winter gegeten hebben, uit hun melk en kan de melk gebruikt worden voor de graskaas. Een graskaas moet circa 4 weken in het kaaspakhuis rijpen om op smaak te komen, daarom zijn de eerste graskazen na 28 dagen klaar voor consumptie.

Waarom is graskaas zo lekker?

De kaas krijgt zijn smaak doordat de melk van het eerste overwinterde gras zachtere melkvetten bevat. Ook bevatten de punten van het verse gras meer voedingsstoffen en vitaminen. Dit maakt de kaas smeuïger en veel zachter dan gewone kaas. Hoewel de kaas smeuïger en zachter smaakt, is deze niet vetter dan normaal. Graskaas bevat zelfs meer bestanddelen die vetverbranding bevorderen dan andere kaas!

Wanneer ligt graskaas in de winkels?

Graskaas is een seizoensproduct en is verkrijgbaar in de periode mei/juni. Officieel is de echte graskaas vier weken beschikbaar. Dit heeft wederom te maken met het eerste gras. Als de boer heeft gemaaid is het eerstvolgende gras minder “vet” dan het overwinterde gras. Natuurlijk eten de koeien nog steeds gras en zijn die melkvetten zachter dan wanneer ze hooi en kuil eten, maar niets is te vergelijken met het eerste gras.

WIST U DAT: Een koe minimaal 11 dagen in het groene gras moet grazen voordat ze echte grasmelk geeft.

Koken met Graskaas

Graskaas is maar enige weken per jaar beschikbaar. Een goede reden om Graskaas niet alleen op brood te eten, maar ook bij de borrel van te genieten of om creatief mee te koken!

Tomaat-courgettestapeltjes met graskaas Bereiding
Boen de citroen schoon en rasp de schil dun, alleen het geel. Pluk de rozemarijnnaalden en hak ze fijn. Hak de knoflookteen fijn. Meng 1 eetlepel citroenrasp met rozemarijn, knoflook, olijfolie en een flinke draai zwarte peper. Snijd de tomaten horizontaal in 5-6 plakken. Snijd de courgette in 16 dikke plakjes. Schep de groenten om met de kruidenolie en marineer ze 30 minuten. Snijd de (koude) Graskaas in 8 dikke plakjes en halveer ze
diagonaal. Leg de courgette plakken op een fijnmazig rooster (of gebruik een barbecueklem) en rooster ze aan beide kanten 3 minuten. Doe hetzelfde met de tomaatplakken, maar rooster deze 1 minuut aan elke kant. Maak
stapeltjes van afwisselend tomaatplakken, courgetteplakken en Graskaasplakken en serveer ze direct. Geef er stokbrood bij.

Bereidingstijd
25 minuten
Aantal personen
4 personen
Tomaat-courgettestapeltjes met graskaas
Ingrediënten (op basis van 4 personen)
• 1 citroen
• 1 takje verse rozemarijn
• 1 teen knoflook
• 4 eetlepels olijfolie extra vergine
• zwarte peper
• 6 grote vleestomaten of ‘coeur du boeuf’-tomaten
• 1 dikke courgette
• stukje Graskaas, koelkastkoud , SLA

Bron: Weydeland kaas & Cono kaasmakerij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *