Cadeaus geven!?

December cadeaumaand. Maar waarom eigenlijk? Waarom geven we elkaar cadeaus, wat drukken we daarmee uit?

De decembermaand staat garant voor drukte in de winkelstraat en drukke webshops. Black Friday, pakjesavond en dan volgen de Kerstdagen nog. Al die data staan garant voor veel cadeau­s kopen. Tegelijkertijd weten we inmiddels dat consumentisme niet tot echt geluk leidt, en dat almaar nieuwe spullen kopen niet goed is voor de wereld. Daarom buigt het Filosofisch Elftal zich over de vraag: wat is cadeaus geven in wezen eigenlijk? En hoe daarmee om te gaan in tijden van klimaatverandering?

WAARDE

“Voor een econoom heeft een cadeau alleen de waarde die je op de kassabon kunt aflezen”, zegt Paul Teule, filosoof en econoom, docent aan de Universiteit van Amsterdam. “Maar een cadeau valt niet te reduceren tot een bonnetje. Het gaat niet om de transactie, maar om de symbolische taal die een cadeau uitdrukt, waarmee we onze relaties weergeven en onderhouden. Dat zie je door de hele geschiedenis heen. Vroeger ging het vaak om status en wederkerigheid. Maar ook nu geven we met cadeaus uitdrukking aan onze relaties: we willen laten zien dat we van onze kinderen houden, dat we onze partner goed kennen, dat we onze welvaart graag delen met onze ouders. Het is eigenlijk één groot sociaal spel. Het probleem is dat dit spel nu een te grote tol eist voor het milieu en dat producten te goedkoop zijn. Organisaties als True Price laten dat steeds beter zien. Een gemiddelde spijkerbroek zou bijvoorbeeld dertig euro duurder moeten zijn – dan heeft de maker ervan een fatsoenlijk inkomen, een gezonde werkomgeving en wordt milieuvervuiling opgeruimd. Ik kan me voorstellen dat mensen denken: ‘Cadeautjes geven, mag dat nou ook al niet meer?’ Maar dat is gelukkig niet het geval. We moeten alleen kiezen voor de juiste prijs, door van bedrijven te kopen die rekening houden met mens en milieu. Waarschijnlijk koop je dan meteen wat minder, omdat de cadeaus duurder zijn. Je hebt de kosten in de keten dan betaalt, en je kunt gewoon cadeaus blijven geven – want daar is niks mis mee.”

“Maar met de manier waarop we dat nu doen wel”, reageert filosoof en columnist Tinneke Beeckman, “zelfs als we verantwoorde cadeaus kopen. We leven continu in overvloed; een feest is enkel een periode van nóg meer overvloed. Vroeger gaf je met de feesten geschenken en was dat speciaal. Dat zorgde ervoor dat geschenken direct verbonden waren met wat je vierde, bijvoorbeeld de terugkeer van het licht met Kerstmis.

Ze brachten daardoor een zekere spiritualiteit met zich mee. Mijn grootmoeder kreeg op kerstnacht bijvoorbeeld altijd chocolademelk en rozijnenbrood. Voor haar was dat een ware traktatie. Maar nu kunnen we elke dag koekjes, chips en chocola eten, en krijgen we zo vaak cadeautjes. Dat haalt de magie van feestdagen en geschenken weg. Juist om van overvloed te kunnen genieten, is het denk ik goed om wat meer contrast in te bouwen. Om overvloed af te wisselen met schaarste, net zoals na Kerst traditioneel de vastentijd volgt. En met schaarste bedoel ik: de verwennerij even beperken, je hoeft niet op een houtje te bijten. Het gaat er dus niet zozeer om wat je met de feestdagen doet, maar juist om wat je in de periodes daartussen doet – dan moeten we ons niet zo overgeven aan het consumentisme. Zodat een feest met cadeautjes weer echt feestelijk gaat voelen.”

Cadeau

Zoek je een origineel en overheerlijk cadeau voor een verjaardag, feest of zomaar als verrassing? Kies dan voor een cadeaupakket van Savourer. We hebben een uitgebreid cadeau lekkernijen waar we graag een mooi cadeaupakket van maken.

Laten we die stoere mannen eens verwennen met een heerlijk BBQ- pakket. Goed gevuld met Italiaanse wijn, speciaal bier uit Israël, en de lekkerste bbq-saus van Stonewall Kitchen! Echt genieten met dit pakket.

Hoe leuk is het om je vrouw, vriendin, moeder, zus(je) te verrassen met een heerlijk kookpakket. Als een keukenprinses kan ze aan de slag met jou pakket gevuld met olijfolie en azijn voor een heerlijke vinaigrette of juist als aanvulling op het diner

We hebben een mooie e-book gemaakt met allerlei tips & tricks om een goed cadeau te geven.

Meld je via deze link aan en je ontvangt de mini-gids vol handige tips voor het perfecte cadeau in je mailbox.

Bron: Trouw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *