Wat is nu het perfecte cadeau?

De psychologie van het geven van het perfecte cadeau

Het is weer de tijd van het jaar waarin we op zoek gaan naar het perfecte cadeaus voor onder de kerstboom. Je kunt iets kiezen van de verlanglijst van je geliefden, maar je vindt het ook leuk om een persoonlijke noot aan het geheel te geven. Maar wat is nu het perfecte cadeau. En waarom zou je daar zo je best voor doen?

Naast dat het leuk is om cadeaus te krijgen en te geven (yes, we mogen toegeven aan onze koopverslaving!), zit er dus een complete psychologie achter. Een psychologie waarin interesse, waardering en dankbaarheid hoog in het vaandel staan. Dit is waarom we altijd het perfecte cadeau willen geven.

De gulle gever

Voor iemand een cadeau uitzoeken lijkt veel leuker dan er lukraak een van de verlanglijst te strepen. Immers, je laat zien dat je iemand goed kent en de zoektocht op zich is een interessante aangelegenheid. Daarbij is het een vorm van onzelfzuchtigheid: wanneer je iets doet voor iemand zonder dat je verwacht er iets anders voor terug te krijgen, dan geeft dat je een goed gevoel.

Super!

‘Vol verwachting klopt ons hart’, dat gebeurt er als je naar de ontvanger van het cadeau kijkt, terwijl hij of zij het uitpakt. De – vaak blije – uitdrukking op iemands gezicht, maakt jou ook blij. Het is een manier om de band tussen de gever en ontvanger te versterken. Natuurlijk ligt het wel aan de relatie die jij met die persoon hebt. Gaat het om een liefdesrelatie, dan komt er een andere emotie bij kijken, dan wanneer het om je vriendin of je schoonmoeder gaat.

Schuldgevoel

Het geven van cadeau is ook een manier om je schuldgevoel af te kopen. Kun je dit jaar niet bij het kerstdiner zijn? Dan kun je met één druk op de knop online een cadeau kopen, om die vervolgens te laten verzenden. Ook als ouders het gevoel hebben dat ze dit jaar iets te hard hebben gewerkt, zijn Sint en Kerst de uitgelezen gelegenheid om hun kinderen te verwennen. Daarbij gaat het niet eens om de waarde van het cadeau, maar meer om de grootte. Barbiehuizen, lego-steden en kinderkeukens worden gretig uitgepakt.

Wensen-lijst

Het klinkt allemaal best aanlokkelijk, dat ‘cadeaus kopen’. Alleen toch blijkt dat het vaak efficiënter is als we gewoon naar de wensenlijst van mensen kijken. Het heet niet voor niets een ‘wensen’-lijst. We denken vaak dat de ontvanger van het cadeau blijer is met een zelf bedacht cadeau dan met een cadeau waar de ontvanger om heeft gevraagd. Wetenschappelijk onderzoek toont echter aan, dat de ontvanger meer tevreden is met een cadeau van de wensenlijst, ongeacht het gaat om verjaardags-, Kerst- of Sinterklaascadeaus. Een gegeven paard mag je natuurlijk niet in de bek kijken en het gaat er uiteindelijk om dat de hele familie samenkomt. Dat is veel meer waard dan een geschenk.

Cadeau

Zoek je een origineel en overheerlijk cadeau voor een verjaardag, feest of zomaar als verrassing? Kies dan voor een cadeaupakket van Savourer. We hebben een uitgebreid assortiment cadeau lekkernijen waar we graag een mooi pakket van maken.

Hoe leuk is het om je vrouw, vriendin, moeder, zus(je) te verrassen met een heerlijk kookpakket. Als een keukenprinses kan ze aan de slag met jou pakket gevuld met olijfolie en azijn voor een heerlijke vinaigrette of juist als aanvulling op het diner.

Laten we die stoere mannen eens verwennen met een heerlijk BBQ- pakket. Goed gevuld met Italiaanse wijn, speciaal bier uit Israël, en de lekkerste bbq-saus van Stonewall Kitchen! Echt genieten met dit pakket.

We hebben een mooie e-book gemaakt met allerlei tips & tricks om een goed cadeau te geven.

Meld je via deze link aan en je ontvangt de mini-gids vol handige tips voor het perfecte cadeau in je mailbox.

Bron: famme.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *